Dr. Csiby Andor Általános Iskola, Gyergyóditró Dr. Csiby Andor Általános Iskola, Gyergyóditró Dr. Csiby Andor Általános Iskola, Gyergyóditró Dr. Csiby Andor Általános Iskola, Gyergyóditró

Dr. Csiby Andor Általános Iskola

A gyergyóditrói iskolák történetére vonatkozó adataink a XVIII. Század közepéig vezetnek vissza. 1753-tól kezdődően az oktatási feladatkört az úgynevezett plébános tanítók látták el. Az elsők között említjük: Szilveszter Andrást, Miklós Pált, Deák Ignácot, Salamon Alajost.

– 1823-ban 200 tanulója volt Ditónak. 1852-től a remetei László István kántor-tanító kerül Ditróba. A dualizmus korával új lehetőségek nyíltak a ditrói oktatás számára.
– Iskolaszékek alakulnak, az iskolai tevékenység segítése céljából.
– 1873-74-ben felszegben új iskolát nyitnak egy bérházban a kisebb fiuk és lányok részére. Tanító Csiki Alajos az 5-ös 10-esben.
– 1888-ban új iskolát avatnak Kőhid-i iskola néven két tanteremmel és szolgálati lakással rendelkező iskola.
– 1937-ben megépül a Kápolna Iskola amely kápolnául is szolgál
– 1963-ban felépül a hat tantermes Új Iskola emeletes épület.
– 1988 november 27-én felveszi a Dr. Csiby Andor nevet, Kiss Imre matematika tanár igazgató idejében.
– 1888-ban az első tanító Borka Lajos, majd Kiss Borbála és Császár Ilona.

1916-18 között szünetel az oktatás a kőhidi iskolánál, a katonaság foglalta le. A háború után az első tanító Józsa Péter ideiglenes tanító Petres Sándor. A felszegi iskola vezetése ifjú Józsa Sándor kezébe kerül. Az iskola a második világháború alatt is működik.

– 1946-tól megemlítik Bajkó Mátyást, Száva Gerőt, Jakabos Irént valamint a ditrói Kovács Józsefet.
– 1962-ig Kovács József az igazgató tanító
– 1962-ban Fórika József az igazgató.
– 1966-ban Blénessy Csaba az igazgató
– 1971-ben Kiss Imre az igazgató
– 1980-an őszétől Bardócz Erzsébet az igazgató
– 1989 szeptember 1-től András István az igazgató
– 1990-től ismét Kiss Imre az igazgató
– 2001 eleje Kiss Imre nyugdíjba megy ideiglenesen Szabó Csaba az igazgató

2001 szeptember – 2005 május Csibi Barta András az igazgató, utána a Puskás Tivadar Szakközépiskolához csatolják. Az évek során nagyszerű pedagogusok tanítottak itt: Petres Ignác, Petres Julianna, Petres Lajos, Petres Csaba, Fórika József, Gál Ferenc, Puskás Magdolna, Puskás Margit, Petres Anna, Ilyés Attila, Czimbalmos K. Árpád, Trucza Péter Pál, Bardócz Erzsébet, Zöld János, Blénessy Csaba és Erzsébet, Mezei József és Erzsébet, Vogel Erzsébet és Magdolna, Lukács Emese és sokan mások.
– 2018 június 10-én ünnepséget szerveztek Csiby Andor Születésének és az iskola alapításának 130. évfordulója alkalmával. Kopjafát állítottak amelynek készítője Petres Lajos nyugdíjas tanár. Az ünnepségre eljött Csiby Andor lánya a 100 éves Csiby Gizella néni, a fogorvosnő unoka Zsuzsanna, valamint a híres színész id. László Károly.

Csibi András földrajz szakos tanár ez alkalommal a Közbirtokosság és Polgármester-i hivatal támogatásával könyvet jelentetett meg a következő címmel: Emlékezünk a 130 éve született D. Dr. Csiby Andor helytörténészre és a felszegi oktatásra. Ebben a könyvben ismerteti, hogy az itt született Csiby Andor négy könyvet írt:
– Borszék monográfiája
– Székely közbirtokosságok eredete
– Súgó barlang története
– Gyilkos-tó monográfiája

Sajnos a ditróról írt monográfiája a gyergyói plébániáról eltűnt. A könyvből az olvasó megtudja, hogy az iskola pedagógusai mindent megtettek ditró hírnevének öregbítéséért. Iskolakórus, színjátszó csoport, korosztályos foci és kézilabdacsapat működött. Az 1960-as években az iskola tanulói voltak Markos Juci, Szőcs Ági későbbi A osztályos kézilabdások. Később Györgydeák Edit tagja az országos döntőt nyert női ifjúsági csapatnak. 10 éven keresztül működött a Borsika néptánccsoport, több magyarországi fellépéssel. Rövid ideig a Pergettyű később a Topánka nevet veszi fel. Nagyon sok felsőfokú végzett valamint jó szakember került ki az iskola padjaiból. Megemlítjük Csibi Máriát, Csibi Lászlót, Csibi Józsefet, Bíró Sándort, ACÓ Sakkvilágbajnokot, Fülöp Erzsébet színésznőt. Az iskola szívesen fogadott bel és külföldi vendéget többek között 2012 november 26-án Erős Zsolt világhírű alpinistát. Az itt végzett tanulók többsége a helyi Puskás Tivadar Szakközépiskolában folytatja tanulmányait. Nagyon sok elismert szakember került innen ki: Gál Miklós, Mezei József, Simon Zoltán autószerelők, Fülöp Károly Csiki Peter asztalosok, Bajkó Ernő fafeldolgozó, Mezei András villanyszerelő mester, Gál András vízgázszerelő, Köllő András lakatos, Márton Sádor, Bajkó Béla kereskedők.

Puskás Tivadar